Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 30 octombrie 2010

MountainBike pe varful Ignis


Pe varful Ignis.Vedere spre Creasta Cocosului

Varful Ignis.
Situat la o altitudine de 1307m, intre localitatea Firiza (N-V)si loalitatea Chiuzbaia (S-E),in spate aflandu-se statiunea Izvoare, este un munte vulcanic si rezervatie naturala fosilifera.
Intr-o dimineata de toamna am hotarat sa incerc ascensiunea pe varful Ignis cu bicicleta.Mi-am pregatit ruxacul ca de obicei inainte cu o zi ,punand cateava sandwis-uri , cateva scule necesare in caz de pana sau alte defectiuni, nelipsita perelina care ma salvat de multe ploi, ciorapi de schimb, tricou deoarece transpiri la urcare si pe varf o sa fie rece si risti o raceala buna.Niciodata nu plec fara casca ,genunchiere ,cotiere,manusi si bocanci, pentru ca daca se intampla sa cad sunt foarte utile,si credeti-ma ca nu prea este tura sa nu cad macar odata.Mi-am mai pus busola si harta zonei.A fost prima asensiune pe Ignis.
Am plecat devreme la drum cam pe la 7:00 h deoarece toamna este un pic mai scurta ziua si nu -mi place sa ma prinda noaptea prin padure. Plecarea a fost din localitatea Baita (MM) de unde locuiesc, spre Baia Mare, pana in cartierul Ferneziu. Am ajuns in locul numit coloanele de andezit care se afla langa drumul prinipal de legatura dintre Baia Mare -Ferneziu-Firiza-Blidari. Aceaste coloane de andezit se pot escalada cu echipament adecvat de alpinism si experienta(traseu foarte dificil,prize mici).
Vis a vis cu coloanele se afla un pod ,de aici incepe traseul ce trebuie urmat pentru a urca pe varf.
Traseul pe care il cautam era marcat cu triunghi rosu,pe care l-am gasit imediat ce am inceput urcarea pe valea Jidovoaia.In aceasta zona sunt foarte multe case iar pe masura ce urcam apareau deoparte si de alta a drumului cabane care mai de care mai frumoasa. La cateva sute de metri mai sus de case am ajuns la o imensa cariera de piatra inca in exploatare.
Valea Jidovoaia este un parau foarte frumos de munte ce izvoreste tocmai de sub Varful Ignis ,fiind un bun ghid pana la poalele muntelui.
La un moment dat dupa o perioada de cca. 1 ora de urcat ajungi pe hotar cu localitatea Chiuzbaia in zona numita La Groape.De aici se poate trece pe un drum destul de bun in Chiuzbaia.
Zona aceasta La Groape este o poaina imensa de o frumusete rara avand un peisaj pitoresc cu vedere spre varful Ignis .Am continut drumul dupa ce m-am sfatuit cu un localnic despre traseu,este bine intotdeauna sa intrebati pe cineva care locuieste in zona ce o vizitati despre acele locuri.
Am ajuns la un moment dat chiar la poalele muntelui, la un pod unde se afla scris pe un panou informatii despre zona rezervatia fosilifera.Marcajul ma ducea prin padurea de fag dar as fi putut sa o iau si pe drumul forestier.Am urmat marcajul turistic deoarece nu stiam zona si nu vroiam sa risc si sa ma ratacesc.Urcusul era destul de abrupt pe o poteca .
Marcajul ma scos undeva la o bifurcatie chiar sub niste stanci imposibil de traversat (N-E).Marcajul disparuse,probabil din indiferenta , si am luat-o la dreapta pe drumul forestier in speranta ca probabil ar urca spre varf.Am mers cam 30min observand ca ma indepartez prea mult de varf undeva spre E.M-am intors inapoi deunde am pornit ,aici era o Cruce iar prin spatele ei o poteca.Am dat un telefon la un montaniard experimentat ca sa ma consult si cu el.M-am hotarat sa urc pe acea poteca deoarece se vedea ca urca pe cresta dealului undeva la E de varful Ignis.A fost alegerea cea mai buna pentru ca am gasit si marcajul turistic la vreo 200m mai sus.I-mi spuneam in gand "nu ma face pe mine un deal".Urcusul era tot mai abrupt imposibil de impins bicicleta ,asadar am luat-o in spinare si dai incet,incet la deal.Inainte de a porni pe aceasta poteca i-mi ziceam"daca nu ajung intr-o ora pe varf ma intorc inapoi ",pentru ca era ora 15 deja.
Am ajuns dupa 30minute pe platoul Ignis din partea de E frant de oboseala.
NU faceti gresala ce am facut-o eu ,adica nu am facut pauza de masa si nu mi-am pus cu mine ceva energizante(ciocolata,napolitane)acest lucru ma dus spre epuizare.
De aici era clar traseul pana la varf ,deoarece se afla un drum forestier ce urca pana la antenele radar.
Ultima parte a fost cea mai grea, mergeam 20m si ma opream sa respir,simteam ca sunt la limita rezistentei, am continuat totusi ajungand pe varf.Primul lucru ce l-am facut ca sa-i revin a fost sa mananc.Inepusem sa tremur ,cred ca mi-a scazut tensiunea arteriala, deoarece nu-mi era frig.
Peizajul de aici era foarte frumos, puteam sa observ orasul Baia Mare, Chiuzbaia,Ferneziu, si muntii din jur.Nu am zabovit prea mult pe varf,cateva poze si un pic de pauza sa-mi revin.Am consultat harta si vroiam sa ajung la statiunea Izvoare si sa cobor spre localitatea Firiza.
Am luat-o  pe drumul forestier in partea de N-E cobornad alaturea cu un parau Vlasinesu ce ma ducea spre Izvoare. Dupa aproximativ 30 minute de coborat am ajuns la Izvoare.Aceasta este o statiune frecventata iarna datorita partiilor de schi. Am luat-o pe drumul asfaltat si am ajuns in localitatea Firiza  si de aici inapoi spre Baia Mare. Mentionez ca in Firiza se afla si barajul ce alimenteaza cu apa Baia Mare pe o suprafata de zeci de hectare.
A fost o tura frumoasa dar care dintr-o prostie ma dus la epuizare.Asadar NU FACETI CA MINE, intotdeauna sa aveti la voi energizante si faceti pauze ca sa va reveniti.
Am ajuns acasa seara pe la 19:30.
Imagini din zona:




La Statiunea Izvoare




La Groape.Vedere spre Varful Ignis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu