Totalul afișărilor de pagină

duminică, 31 octombrie 2010

Downhill(coborare) de pe Vf.Mogosa cu bicicleta

Varful Mogosa (Maramures)
                              
Video coborare Mogosa: http://www.youtube.com/watch?v=Zg24izpAyB0

Varful Mogosa este situat la o inaltime de 1246m avand partii de schi amenajate cu pante nordice unde zapada persista iarna timp indelungat.
Fiind un "inrait"al turelor de munte pe bicicleta si al coborariilor extreme ,m-am hotarat intr-o zi ca sa incerc ceea ce cred ca nimeni nu mai facuse pana atunci, Coborarea varfului Mogosa pe bicicleta.
Acest gand de multa vreme ma bantuia si iata-ma intr-o zi de octombrie 2006 facand planuri pentru un nou record personal. Mi-am pregatit cu grija ruxacul si echipamentul de protectie necesar pentru o astfel de coborare,(ruxac special cu placa de metal pentru caderi pe spate,casca,genunchiere,cotiere,manusi)si iata-ma la drum intr-o dimineata.
Din localitatea Baita spre Baia Mare -Baia Sprie pana la bifurcatia de unde incep serpentinele catre Gutinu si drumul ce urca catre Lacul Bodi si Statiunea Suior, aflate la poalele muntelui Mogosa.
Lacul Bodi este un lac de munte ,unde se poate innota si inchiria hidrobiciclete, se poate sta pe terasa cabanei Mogosa la un suc si o gustare.Uneori pot fi observati chiar si pescari incercandu-si norocul ,este un loc romantic pentru tinerii indragostiti ,numai bun de o plimbare linistita in jurul lacului.
Statiunea Suior este frecventata in special iarna pentru partiile foarte bine amenajate de schii (partie abrupta),dar si pentru ambianta oferita de cabanele bine amenajate.
Traseul pe care mi l-am format a fost catre Suior si pe partie in sus pana pe varful Mogosa.Drumul pana la Suior este foarte bun ,asfaltat, de acolo in sus urmeaza o adevarata provocare pentru rezistenta oricui,si ma refer aici la caratul bicicletei in spinare,deoarece panta este foarte abrupta este de preferat sa iei bicicleta in spate decat sa o impingi.Mentionez ca bicicleta mea are 19kg +ruxacul inca vreo 10kg undeva la 30kg te face sa simti ca "zbori",maiales la deal.
Si m-am pornit pas cu pas,incet,incet prin iarba pana la gatul meu (eu am 178cm) si am ajuns dupa aproximativ 30-40minute la cabana de sub varf unde am facut  pauza de masa.De acolo urmeaza cea mai abrupta portiune ,si incet incet cu pauze dese am reusit sa ajung si pe varf.
Un sentiment minunat ma cuprins reusind sa fac aceasta ascensiune.Am facut cateva poze ,fiind o priveliste minunata de unde puteam sa admir Baia Mare la S-V, orasul Cavnic la S-E  , lacul Bodi de la poalele muntelui si celelalte varfuri din lantul muntiilor Gutai-Tibles.
Sus pe varf se afla releul de televiziune si alte antene de telefonie care strica aspectul natural al muntelui.
De pe varful Mogosa se mai poate face zbor cu parapanta.
Dupa ce am terminat cu pozele si m-am odihnit ,am trecut la analiza pantei si posibilitati de coborare.Am analizat poteca pe care am urcat ca fiind singura posibilitate de coborare,adica drept in jos pe panta.Dificultatea consta in inclinatia foarte mare a pantei si zona pietroasa din apropierea varfului, aceasta necesita o mare experienta de coborare.
M-am echipat mi-am pus camera sa filmeze si dai in jos pe panta, am reusit sa cobor cateva zeci de metri stand aproape pe roata din spate cu fundul,iar la o diferenta prea mare de inclinatie ,trebuind sa trec peste o piatra destul de mare ,am cazut peste ghidon pe spate lovindu-ma totodata pedala de la bicicleta in cap.Nu am patit nimic pentru ca aveam casca.M-am urcat iar pe bicicleta si dai la vale,reusind sa ajung cu bine la cabana de sub varf.Mare mi-a fost bucuria sa observ ca erau cativa admiratori ce m-au urmarit (munitorii de la cabanele ce se construiau in zona) la care unul ma intrebat"nu te doare capul?" izbucnind toti in ras.
Mi-am continuat drumul coborand la Lacul Bodi si luand-o spre casa fericit ca am reusit sa cobor acest munte cu bine.
De atunci si pana acuma am mai coborat de 2 ori varful Mogosa iar anul trecut s-au organizat concursurii de Downhill pe Mogosa desigur fiind amenajata coborarea.
Ma mandresc ca am reusit acest lucru avand si cu o bicicleta modesta Median,echipata si modificata de mine,full suspension.
Daca vrei sa faci sport poti sa faci nu neaparat avand echipament de mii de euro!Vointa conteaza!
Sunt multi oameni care sunt foarte buni in ceea ce fac chiar daca nu sunt cunoscuti si nu au echipamentul perfect.Respect pentru toti sportivii si pentru cei ce testeaza limitele umane fara de care nu am fi ajuns azi la performantele actuale.
Imagini din zona si de pe varf:







                                               Patria de schi-Coborarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu