Totalul afișărilor de pagină

joi, 28 octombrie 2010

Varful Pietroasa 1200m

Pietroasa 1200m.
Acest varf este situat la hotarul dintre satul Baita-Maramures si Luna Ses-Satu Mare.Acceul in zona se poate face pe traseul pornind din localitatea Baita (oras Tautii Magheraus) urmand marcajul turistic cu triunghi galben ,Valea Baita; Lomas(la gater);treceti de gater si la prima bifurcatie o luati la stanga pe valea Colbu; la a 2a bifurcatie o luati la dreapta pe valea Paltinului; la a3a bifurcatie o luati la dreapta spre cabana din Paltin ;treceti prin Poiana Paltinu Mare; urmeaza o poriune abrupta spre creasta Tiganul(zona stancoasa); ajungeti pe culme si o luati spre Vf.Pitroasa urmand marcajul turistic.
Durata traseu 3-4ore.
                                                                                          
Posibilitati de deplasare in zona:
Cu masina se poate merge pana la bifurcatia dintre Ciresu (stanga) si Paltin(dreapta),deoarece de obicei aici se afla o bariera care este inchisa.Drumul este destul de accesibil chiar si pentru o Dacia.
Cu motocicleta se poate merge pana in Poiana Paltinu Mare, de acolo urmeaza o portiune foarte abrupta si stancoasa.
Cu bicicleta se poate merge pana pe varful Pietroasa dar mai trebuie carata in spinare.RECOMANDAT CICLISTILOR EXPERIMENTATI.(traseu foarte dificil)
Posibilitati de practicare sporturii:
-Catarare(zona stanoasa)
-Mountain Bike(pentru experimentati)
-Off Roade (pana in Poiana Paltinu Mare)
-Schi(experimentati;exista partie taiata;zona foarte abrupta si stancoasa)
Prezentare detalii:
Varful Pietroasa situat la o altitudine de 1200m ,este un munte vulcanic facand parte din lantul muntiilor Oas-Gutai-Tibles acesta fiind situat in m-tii Oas.
Ajunsi in satul Baita putem vizita casa memoriala Ion Sugariu poet erou.Acest sat ca multe altele din judet a facut parte din exploatarea miniera a EM Sasar, avand o serie de galerii dealungul sau. Putem observa urmele exploatari ajunsi la Lomas(gater).Satul Baita are legatura cu catunul Ulmoasa situat la cca 3 km mai in sus de Baita ,fiind un catun(sat mic) intre dealuri.
Urmand valea Colbu putem observa paduri de fag,stejar, si brad, cu penti abrupte si un rau bogat in peste.
Dealungul vaii sunt locuri de popas amenajate cu banci din lemn in stil rustic, unde se poate face foc .
Zona este in exploatare forestiera tot timpul anului, ceea ce mai strica din aspectul natural al muntelui.
In apropierea poienii Paltinu Mare se afla cabana Paltin, in care va puteti adaposti de intemperii sau chiar puteti petrece un weekend cu priveliste spre varful Pietroasa.
Mai in sus de la cabana ajungem in Poiana Paltinu Mare .Urmand un drum forestier pana la padure ce trece prin poiana gasim si marcajul turistic ce ne va duce spre culmea Tiganu.Traseul din poiana pana pe culme este abrupt si pietros traversand prin padure si pe creasta dealului.
Pe culmea Tiganu putem observa roca vulcanica in formatiuni stancoase,unele stanci se pot escalada.
De pe culmea Tiganu urmeaza o usoara coborare pe creasta pe urma urcare varfului Pietroasa, aproximativ 15-20minute.
Varful Pietroasa este un gol alpin avand in prelungirea lui o poiana ce coboara spre Luna Ses, zona S-V ,iar in partea de N-V avem taiata o partie de schi.(pentru schiori experimentati, dificultate ridicata)
De pe varf putem observa zona Negresti Oas, avem belvedere spre varfuriile Mogosa, Ignis, Gutai, si spre orasul Baia Mare,spre satul Baita si catunul Ulmoasa, spre poiana Seituri si Barajul Firiza.
Utile:
-apa gasim in zona Tiganu sau sub varful Pietroasa latura S-V la liziera padurii (zona de sub stanci)sau luati la urcare din Poiana Paltinu.
- se poate face foc
- nu este recomandat sa campati pe varf peste noapte
Poze din zona si de pe varf


Iarna pe Pietroasa




7 comentarii: