Totalul afișărilor de pagină

luni, 22 noiembrie 2010

Creasta Cocosului

Downhill Creasta Cocosului

    Intr-o dimineata de toamna am pornit spre un traseu nou, Creasta Cocosului. Asa cum ii spune si numele aceasta creasta este defapt o formatiune stancoasa numai buna de catarat, apartinand varfului Gutai (1443m). De la locuinta mea din localitatea Baita (MM) pe bicicleta spre orasul Tautii Magherausi , orasul Baia Mare , si spre orasul Baia Sprie (trei orase am traversat ,inchipuiti-va "(:" ). Din Baia Sprie am urmat drumul ce duce catre serpentinele de pe Gutinu si Sighetul Marmatiei (DN18). La un moment dat acest drum se bifurca cu drumul ce urca la statiunea Suior si Lacul Mogosa (statiuni de schi). Am urmat drumul prinipal , adica serpentinele.Urcarea sa dovedit a fi cam anevoioasa, parca nu se mai termina aceste serpentine, dar am si vazut cateva locuri frumoase. Este plin de tot felul de paraie si formatiuni stancoase dealungul traseului. Mai spre varful dealului , langa drum se afla mormantul lui Pintea Viteazul, cunoscut ca haiduc al acestor locurii. Sus in pasul Gutai am ajuns la Hanul lui Pintea, acesta fiind un fel de restaurant. Aici am luat o scurta pauza. De la Han am luat-o pe o poteca inspre Est ce ar fi trebuit sa ma duca la Creasta Cocosului daca eram mai atent. Dar fiindca era plin de mure , am tot mers si am tot mancat fara sa-mi dau seama ca am luat-o pe o poteca gresita. Dupa un timp mi-am dat seama deoarece nu mai gaseam marcajul turistic (dunga rosie) si m-am intors inapoi pana la bifurcatia cu aceasta poteca. Poteca ce am urmat-o pe urma era cat se poate de buna , fara urcare abrupta. La un moment dat am ajuns intr-o poiana numita Poiana Boului. Foarte frumoasa aceasta poiana si destul de mare, cateva hectare. La vale de unde eram tot in aceasta poiana se afla si un lac. Cred ca artificial deoarece se vad ruinele de la ceva uzina.
    Poteca ce o urmam ma ducea spre N-E catre padure. Nu ma bagat in padure ci doar am traversat pe la liziera acesteia pe un drum forestier. Dupa care am iesit intr-o alta poiana ce-mi prezenta o imagine superba asupa varfului Gutai si spre Creasta Cocosului. In scurt timp am ajuns chiar sub Creasta Cocosului. De aici urca o poteca special amenajata , cu balustrada de lemn si trepte de piatra. Din loc in loc se afla cate o placuta cu informatii despre zona respectiva, plante si animale. Urcarea am facut-o cu bicicleta in spinare pentru ca este destul de abrupta panta.
    La un moment dat am ajuns la un izvor care iese din imediata apropiere a Crestei . Aici se afla prinsa de o stanca o placuta dedicata amintirii catorva tineri decedati in avalansa.
   Am ajuns si sus pe Creasta Cocosului , de aici se deschide o priveliste superba spre Sighetul Marmatiei si satele imediat invecinate, spre Varful Mogosa, Vf. Ignis, si multe alte zone din jur.
   Sub Creasta se pot obserava doua ochiurii de apa asemanatoare unor lacurii glaciare. De la Creasta se poate ajunge usor la varful Gutai si Trei Apostoli.
   Dupa o scurta pauza de masa si de poze ,m-am echipat pentru coborare. Prima portiune , aprox.50m nu am putut cobora pe bicicleta deoarece sunt niste pietre foarte mari ("televizoare si combine audio") , de la izvor in jos am luat-o pe bicicleta. Aceasta este o coborare ce necesita tehnica avansata( nu recomand amatoriilor) , deoarece sunt foarte multe pietre si radacini ce te pot arunca de pe bicicleta. Coborarea am efectuat-o pe acelasi traseu pe unde am urcat. Dupa ce am iesit din padure , poteca ce am urmat-o era foarte buna si am putut sa-i dau "viteza" la bicicleta. Dupa putin timp am ajuns din nou la Hanul lui Pintea si am luat-o la vale pe serpentine. Am coborat de m-am saturat de "invartit" spre Baia Sprie- Baia Mare si din nou acasa in Baita.
    A fost o tura exceptionala , am avut vreme buna si peisaje de vis.
    Tin sa multumesc pe aceasta cale echipei de la Salvamont care a muncit zile intregi la amenajarea traseului spre Creasta Cocosului. A-ti facut o treaba excelanta. Pacat ca nu sunt sprijiniti acesti baieti asa cum s-ar cuvenii. S-ar putea amenaja multe alte locuri din acesti munti minunati.
Poze din zona:
                                          Mormantul lui Pintea Viteazul
                                           Hanul lui Pintea

                                           Vedere spre Creasta Cocosului
                                                Varful Gutai 1443m
                                          Creasta Cocosului

                                            Placute informative in doua limbii
                                          Creasta Cocosului
                                            Yo la Creasta

                                             My bike



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu