Totalul afișărilor de pagină

luni, 22 noiembrie 2010

Creasta Cocosului

Downhill Creasta Cocosului

    Intr-o dimineata de toamna am pornit spre un traseu nou, Creasta Cocosului. Asa cum ii spune si numele aceasta creasta este defapt o formatiune stancoasa numai buna de catarat, apartinand varfului Gutai (1443m). De la locuinta mea din localitatea Baita (MM) pe bicicleta spre orasul Tautii Magherausi , orasul Baia Mare , si spre orasul Baia Sprie (trei orase am traversat ,inchipuiti-va "(:" ). Din Baia Sprie am urmat drumul ce duce catre serpentinele de pe Gutinu si Sighetul Marmatiei (DN18). La un moment dat acest drum se bifurca cu drumul ce urca la statiunea Suior si Lacul Mogosa (statiuni de schi). Am urmat drumul prinipal , adica serpentinele.Urcarea sa dovedit a fi cam anevoioasa, parca nu se mai termina aceste serpentine, dar am si vazut cateva locuri frumoase. Este plin de tot felul de paraie si formatiuni stancoase dealungul traseului. Mai spre varful dealului , langa drum se afla mormantul lui Pintea Viteazul, cunoscut ca haiduc al acestor locurii. Sus in pasul Gutai am ajuns la Hanul lui Pintea, acesta fiind un fel de restaurant. Aici am luat o scurta pauza. De la Han am luat-o pe o poteca inspre Est ce ar fi trebuit sa ma duca la Creasta Cocosului daca eram mai atent. Dar fiindca era plin de mure , am tot mers si am tot mancat fara sa-mi dau seama ca am luat-o pe o poteca gresita. Dupa un timp mi-am dat seama deoarece nu mai gaseam marcajul turistic (dunga rosie) si m-am intors inapoi pana la bifurcatia cu aceasta poteca. Poteca ce am urmat-o pe urma era cat se poate de buna , fara urcare abrupta. La un moment dat am ajuns intr-o poiana numita Poiana Boului. Foarte frumoasa aceasta poiana si destul de mare, cateva hectare. La vale de unde eram tot in aceasta poiana se afla si un lac. Cred ca artificial deoarece se vad ruinele de la ceva uzina.
    Poteca ce o urmam ma ducea spre N-E catre padure. Nu ma bagat in padure ci doar am traversat pe la liziera acesteia pe un drum forestier. Dupa care am iesit intr-o alta poiana ce-mi prezenta o imagine superba asupa varfului Gutai si spre Creasta Cocosului. In scurt timp am ajuns chiar sub Creasta Cocosului. De aici urca o poteca special amenajata , cu balustrada de lemn si trepte de piatra. Din loc in loc se afla cate o placuta cu informatii despre zona respectiva, plante si animale. Urcarea am facut-o cu bicicleta in spinare pentru ca este destul de abrupta panta.
    La un moment dat am ajuns la un izvor care iese din imediata apropiere a Crestei . Aici se afla prinsa de o stanca o placuta dedicata amintirii catorva tineri decedati in avalansa.
   Am ajuns si sus pe Creasta Cocosului , de aici se deschide o priveliste superba spre Sighetul Marmatiei si satele imediat invecinate, spre Varful Mogosa, Vf. Ignis, si multe alte zone din jur.
   Sub Creasta se pot obserava doua ochiurii de apa asemanatoare unor lacurii glaciare. De la Creasta se poate ajunge usor la varful Gutai si Trei Apostoli.
   Dupa o scurta pauza de masa si de poze ,m-am echipat pentru coborare. Prima portiune , aprox.50m nu am putut cobora pe bicicleta deoarece sunt niste pietre foarte mari ("televizoare si combine audio") , de la izvor in jos am luat-o pe bicicleta. Aceasta este o coborare ce necesita tehnica avansata( nu recomand amatoriilor) , deoarece sunt foarte multe pietre si radacini ce te pot arunca de pe bicicleta. Coborarea am efectuat-o pe acelasi traseu pe unde am urcat. Dupa ce am iesit din padure , poteca ce am urmat-o era foarte buna si am putut sa-i dau "viteza" la bicicleta. Dupa putin timp am ajuns din nou la Hanul lui Pintea si am luat-o la vale pe serpentine. Am coborat de m-am saturat de "invartit" spre Baia Sprie- Baia Mare si din nou acasa in Baita.
    A fost o tura exceptionala , am avut vreme buna si peisaje de vis.
    Tin sa multumesc pe aceasta cale echipei de la Salvamont care a muncit zile intregi la amenajarea traseului spre Creasta Cocosului. A-ti facut o treaba excelanta. Pacat ca nu sunt sprijiniti acesti baieti asa cum s-ar cuvenii. S-ar putea amenaja multe alte locuri din acesti munti minunati.
Poze din zona:
                                          Mormantul lui Pintea Viteazul
                                           Hanul lui Pintea

                                           Vedere spre Creasta Cocosului
                                                Varful Gutai 1443m
                                          Creasta Cocosului

                                            Placute informative in doua limbii
                                          Creasta Cocosului
                                            Yo la Creasta

                                             My bike



luni, 15 noiembrie 2010

Cross Mara

Cross country Mara
Aceasta a fost cea mai lunga tura de cross cu bicicleta peste dealuri, aproximativ 100km.
Am pornit din Baita(MM) la ora )07 h dimineata indreptandu-ma catre localitatea Ulmoasa pentru a taversa culmea spre poiana Plestioare.De dimineata se arata a fi vreme buna ,ceea ce si doream,eram bine echipat chiar pentru 2-3 zile ,de obicei asa ma duc ca nu se stie niciodata unde si cum ajungi.Nelipsitii bocanci,ruxacul,casca,genunchiere-cotiere,perelina si o adevarata trusa de scule sunt doar cateva din cele ce i-mi pun in ruxac.Harta si busola intotdeauna la o tura noua sunt nelipsite.
Urcarea pana pe culmea Ulmoasa a fost super Ok mai mult un fel de incalzire.De obicei este putin noroi dupa ce treci de ultimele case ,in rest doar panta abrupta, buna de Downhill.Intotdeauna i-mi iau apa din capatul Ulmoasei deoarece nu mai este posibilitate decat la Plestioare.
Dupa o scurta pauza pe culmea Ulmoasei ,de echipare, am luat-o in jos pe drumul forestier pana la Poiana  Plestioare.De aici am luat-o in sus prin poiana pana pe culmea dinspre localitatea Firiza,de aici se poate admira Barajul Firiza ,cel care alimenteaza cu apa Baia Mare.
Un pic de pauza si din nou downhill pe poteca catre barajul Firiza.Coborarea este frumoasa de dificultate medie cu cateva exceptii, caini ciobanilor care se iau dupa tine:) si o portiune sapata de apa,unde am si "virat-o" de pamant.Urmeaza imediat inainte de a ajunge pe Valea Romana o coborare printre pietre si noroi deoarece se trag lemne cu TAF-ul din zona.Am luat-o pe valea Romana in jos pana la drumul principal ce trece pe deasupra barajului ,si pe acesta in sus prin localitatea Firiza pana la intersectia cu drumul ce urca la statiunea Izvoare(statiune de iarna).Pana la Izvoare sunt cam 10km de urcat pe asfalt, un pic de plictiseala dar in acelasi timp poti admira valea Neagra si face poze frumoase.Pe valea Neagra se afla o cascada "imensa" de vreo 4-5m foarte frumoasa ,si urmeaza cateva serpentine inainte de a ajunge la statiunea Izvoare.
Statiunea Izvoare este un loc superb de practicat schiul amator dar si de iesit la o tura de drumetie in apropiere sau spre varful Ignis.Aceasta statiune este impanzita de o poiana enorma de cateva hectare numita Poiana Soarelui ,unde se poate admira si Mlastina lui Vlasinescu.
Odata ajuns aici a trebuit sa consult putin harta deoarece trebuia sa ma indrept pe un traseu necunoscut.Pe harta se vedea o vale ce oboara pana in localitatea Mara,ei pe aceasta vroiam sa o urmez.Zis si facut,am pornit la vale prin spatele cabanelor silvicultorilor pe un drum forestier destul de bun.
Dupa vreo 30 de minute de coborat am ajuns la barajul Runcu si Cheile Tatarului.Acest baraj este in constructie si este de o frumusete rara.Am putut vedea acolo intreaga vale deviata prin deal in amonte de baraj si un baraj imens cladit din piatra(vezi foto) intre 2 dealurii. Partea superioara a barajului este imens de plata,oricum o sa fie ceva superb cand va fi gata.
In stanga barajului (E) se afla cheiile Tatarului, formatiuni stancoase de o frumusete rara.Am facut cateva poze in zona si am luat-o direct peste baraj si pe raul Mara in jos pentru a-mi continua traseul.Dupa cateva minute am dat de o portiune de drum betonata pana aproape in localitatea Mara.
Drumul ce l-am urmat ma scos undeva vis a vis de scoala generala din Mara.A fost prima data cand am trecut dincolo de Gutinu,dar a meritat deoarece parca ma aflam intr-o alta lume, total diferita de Baia Mare,cu porti sculptate si case traditionale Maramuresene, un limbaj cu accent diferit,ceva nou oricum fata de ce stiam eu.M-am bucurat enorm ca am ajuns pana aici ,am facut cateva poze si am luat-o la deal pentru ca era tarziu si ma astepta o urcare destul de dificila, traversarea Gutinului.Acesta este dealul ce desparte Baia Sprie de Mara ,plin de serpentine aproximativ 30km.Am pornit incet spre varf inaintand de parca nu se mai termina drumul.Pentru mine mersul pe asfalt este cea mai plictisitoare parte.Am ajuns in cele din urma sus la Hanul lui Pintea unde am facut o scurta pauza.De aici a urmat o coborare pe serpentine de m-am saturat de invartit pana in Baia Sprie si deaici prin Baia Mare -Tautii Magherausi si din nou Baita spre casa.
A fost o tura frumoasa cu de toate ,am avut parte si de dealurii si de noroi si de asfalt cat cuprinde dar si de soare bland de toamna.
Am ajuns acasa seara pe la ora 20h destul de obosit,dar nu epuizat.A meritat.
Iata cateva poze din aceasta tura:











duminică, 7 noiembrie 2010

Cross country.Seituri

Cross cu bicicleta prin poiana Seituri.
Aceasta este tura unde ma impresionat sotia mea.Si sa mai ziceti ca femeia nu poate!
Intr-o zi de primavara ne-am hotarat ,eu si sotia mea Olga sa facem o tura mai puternica ,asa de revenire din iarna,si am ales tura Baita- Lomas-Sf.Gheorghe-Poiana Seituri 900m -drumul nou- intoarcere pe valea Bagnau.Destul de lung traseu si necesita un pic de efort.
Ne-am echipat corespunzator(casca,manusi,cotiere genunchiere si ruxac )si am pornit la drum pe valea Baita in sus pana la cabana de unde incepe paraul Sf.Gheorghe aproximativ 1ora. Vremea era supera ,un soare calduc nici prea cald ,nici prea rece,numai bun de ture pe dealurii.Cand este prea cald transpiri tot si consumi multa apa,cand este frig ,daca esti cu bicicleta,te cam congelezi.Dupa o scurta pauza la cabana am luat-o pe langa biciclete  alaturea cu paraul pana la locul de ramificatie al paraielor,urmand paraul din stanga ce-l insoteste si un drum forestier urcand pe deasupra lui.
De aici a inceput "distractia" ,trebuie carata bicicelta pe spinare deoarece paraul este foarte rau ,plin de pietre mari si lemne.Bicicleta mea are 19kg ,dar a sotiei vreo 23kg,am vrut sa schimbam dar sotia ma refuzat spunand "ca este bicicleta mea si trebuie sa o pot duce".
Oboseala incepea sa-si spuna cuvantul dupa cateva minute bune de urcat.Facem pauze dese dar oricum era mult ma gandeam eu pentru ea.
Nu a lasat nimic si pana sus in Poiana si-a dus bicicleta dovedind ca poate daca vrea.Intradevar ca a recunoscut ca a cam solicitat-o dar a fost bine ,trebuie sa stii cum sa mergi si cum sa economisesti energie.
Atunci cand urci un deal daca mai si vorbesti efortul aproape ca se dubleaza din cauza ca soliciti plamanii prea tare.Plamanii fiind principalul organ care transforma energia din aer.
Am facut o pauza mai lunga dupa ce am ajuns in Poiana ,pauza fiind de masa,cateva poze si am luat-o pe N-V spre drumul forestier ce coboara in valea Bagnaului.
Poiana nu prea era frumoasa in acele zile pentru ca era arsa iarba de pe ea de catre ciobanii ce au stane in zona.
Traseul ce urmeaza in continuare este plin de urcusuri si coborasuri speific traseelor de cross country,bun pentru conditia fizca. Mai dai si de cate o portiune cu noroi ,mai de un parau de traversat in rest este ok.
Ce este frumos ,ca odata ce ai ajuns in drumul ce coboara pe valea Bagnaului urmeaza o oborare de cca.1h:30min nivel de difiultate mediu.
Din poiana Seituri se poate cobora in Firiza ,ceea ce am si facut intr-o zi cu bicicleta desigur ,coborarea fiind pentru avansati ,dificultate mare.Traseul fiind pe o poteca pe la o stana in N-E si te scoate undeva pe un parau putin mai in sus de unde incepe Barajul Firiza.
Tot de aici am mai facut o tura de cross cu bicicleta inspre S spre poiana Plestioare,pe un drum forestier vechi ce-ti da impresia de poteca,pe urma chiar ajungi la un drum forestier,cateva poienite ascunse pe langa care treci,pe urma o faci dreapta pe deal in sus abandonand drumul .Este necesara traversarea culmii dealului pentru a cobora in drumul ce duce spre Poiana Plestioare sau spre localitatea Ulmoasa N-E cu coborare in localitatea Baita.








marți, 2 noiembrie 2010

Tura de iarna in Seituri

Tura de iarna in Piana Seituri
Intr-o dimineata de Februarie eu si cu unchiul meu Mircea,montaniard inrait(alpinist,schior,drumet,mountain-biker),ne-am luat ruxacii si am plecat la o tura de deal.
Tura ce urma sa o facem avea urmatorul traseu: din localitatea Baita(MM) -pana in zona Lomas(la gater),pe valea Baita- paraul Sf.Gheorghe- Poiana Seituri(punct de varf)-Dealu Bagnau-valea Pietrarului -retur pe valea Baita.
Din Baita pana in zona Lomas am mers cu masina (drumet modern).Am lasat-o parcata acolo deoarece drumul era foarte rau (belti cu apa, noroi)pentru o masina joasa(Dacia),si am luat-o la deal pe jos.Dupa aproximativ 20 minute de mers pe jos drumul se bifurca,o parte duce spre vf.Pietroasa (stanga) cealalta spre valea Baganu(dreapta)pe unde am si luat-o.Pe aceasta vale mai puteam observa urmele mineritului cu guri de mina zidite si halte neexploatate.Dupa inca 15 minute de mers am ajuns in locul in care paraul Sf.Gheorghe se varsa in valea Bagnaului.
Este o zona frumoasa cu brazi si o cabana construita recent, avand loc special amenajat pentru a face gratare.
Paraul Sf.Gheorghe se afla pe partea de E a vaii Bagnaului ,paralel cu el fiind un drum forestier ce l-am urmat pana la ramificatia izvoarelor.De aici drumul forestier se imparte pe trei izvoare in sus noi luand-o pe cel din stanga(primul) care izvoraste chiar din Poiana Seituri.Defapt drumul forestier face o serpentina pe deasupra paraului si se continua chiar pe albia acestuia,fiindu-ne destul de greu sa innaintam deoarece era gheata pe pietre si zapada tot mai mare.
La un moment dat observam pe partea stanga a vaii ,sus pe deal niste porci mistreti,vreo 7-8, nu prea am apucat sa-i pozez deoarece erau destul de departe si urcau.Mergand mai in sus observam ca au trecut chiar prin paraul in care ne aflam,gandindu-ne ca ne puteam intalni cu ei acolo si ... "ce ne mai povesteam".Dupa un timp de urcat drumul forestier o ia iar pe langa parau deoarece se largeste un pic aceasta vale,si o coteste spre dreapta.Am tinut drumul pe creasta dealului pana la o bifurcatie si am luat-o iar la stanga.Ideea este sa urmaresti paraul ce urca catre poaiana.Desigur ca ar fi trebuit sa continuam pe parau dar este prea solicitant acest traseu,si am ales drumul forestier ce ocoleste putin dar merge pe deasupra paraului intalnindu-se cu acesta chiar de unde izvoraste.
Si iata-ne ajunsi in Poiana Seituri ,situata la aproximativ 900m altitudine,pe hotar cu localitatea Firiza (la V de aeasta).Poaiana aceasta este un platou imens de cateva hectare,fiind un punt de belvedere spre varfuriile Ignis,Mogosa, la E si Pietroasa la V.Se poate cobori spre poaiana Plestioare sau spre barajul Firiza.
Zapada nu era prea ,mare ,cam pana la gamba,dar era buna de o tura de schi pentru conditia fizica.
Am facut o pauza de masa ,si am luat-o spre N-V inspre saua de pe Dealu Baganu.A urmat un pic de coborare pana la sa,pe urma urcare si iar coborare catre valea Pietrarului.
Ei aici am cam facut o alegere rea ,aceasta vale fiind inaccesibila deoarece erau plin de copaci rasturnati.Am fortat nota si ne-am strecurat pe sub ei,pe langa ei mergand oblic pe panta dealului.In cele din urma a trebuit sa coboram la parau si sa iesim la drumul prinipal (de intoarcere) de pe Valea Bagnaului.Aici am mers o bucata de drum destul de rea pentru ca erau numai pietre si lemne pe parau.Am ajuns la drumul principal (de intoarcere),iesirea fiind pe langa un pod de beton ,loc in care valea Pietrarului se uneste cu valea Bagnaului.
A fost o iesire distractiva,chiar daca am intampinat cateva dificultati.
Durata: 6-7 ore.