Totalul afișărilor de pagină

Muntele

Ce este muntele?
Pentru mine muntele este ceea ce ma reprezinta in ceea ce fac si sunt.Este locul unde ma regasesc ,unde pot sa-mi incerc limitele fizice si psihice.Am invatat de la Munte un lucru: cu muntele nu te joci, el nu tine cont de natura sociala sau profesionala,pentru el toti suntem egali. Odata ce ai pornit pe carariile sale trebuie sa fi atent la pasi tai in primul rand, la mediul inconjurator,sa inveti sa respecti ceea ce este in jurul tau.
Un munte il putem asocia cu viata de zi cu zi cu urcusuri si coborasuri, ne ofera orizonturi nelimitate de a ne testa capacitatiile intelectuale si fizice. Cei ce respecta muntele se respecta pe ei in primul rand si pe toti ceilalti ce vin dupa ei.
Cum alegi o tura la munte?
De obicei e ste bine sa ne interesam despre locurile unde vrem sa ajungem ,despre accesul in zona, dificultatea traseului,timpul care ne ia sa ajungem in anumite zone, orientarea geografica, localitati invecinate, zone de vizitat,locuri de popas.
NU ALEGETI UN TRASEU CARE VA DEPASESTE CAPACITATEA FIZICA!!!
Acest lucru va va duce la epuizare si in cele din urma ve-ti fi nevoiti sa cereti ajutorul salvamontistilor.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru ascensiunea ce urmeaza sa o faci?

Dupa ce afli dificultatea traseului trebuie sa stii CE SA AI IN RUXAC si pe tine.Daca e o tura scurta de 1 zi ai nevoie de cateva obiecte de baza la tine: perelina, ciorapi de schimb,bricheta ,lanterna(nu se stie niciodata cand te prinde noaptea)1 tricou, o bluza mai groasa, busola,harta,ceva de mancat (sandwis-uri, sau ceva de prajit),un recipient cu apa, aparat foto.Daca esti cu bicicleta ceva scule(patent,cheie de roti,pompa ,camera)

Daca e tura de mai multe zile atunci ai nevoie de mult mai multe echipamente.
La ture lungi vei avea nevoie de haine de schimb :1-2 pulovere groase, 2-3 tricouri,3-4 perechi de ciorapi, lenjerie intima, 2 perechi de pantaloni,haine de dormit, caciula, manusi, 1 geaca impermeabila cu captuseala detasabila, perelina,sandale.
Pentru campare: cort,sac de dormit,izolin
Necesar: cutit,bricheta, busola ,harta,lanterna,baterii de rezerva,telefon mobil sau statie emisie receptie
Altele: cana de metal,oala mica,recipient la apa, ceva ziare sau hartii de aprins focul mai usor.
Obligatoriu sa ai bocancii in picioare pentru ca nu se stie niciodata cand vine o ploaie sau ce fel de teren traversezi,si in + te ajuta sa-ti mentina glezna stabila si ai aderenta mai buna .
NU PLECA NICIODATA SINGUR PE MUNTE!
Daca o faci cel putin anunta pe cineva despre traseul ce urmeaza sa il faci.
Ai grija unde campezi : nu pune cortul intr-o denivelare (groapa) daca ploua o sa ai apa in cort, nu sta prea aproape de un rau, s-ar putea sa ploaie in amonte si sa te trezesti cu o viitura pe tine; stai in lateral de un copac orientat perpendicular pe o panta,daca se rastoarna sa nu te prinda pe directia lui de cadere.
Nu face focul aproape de padure ,sau cel putin protejeazal cu pietre sau fa o groapa.Nu i-ti trebuie foc mare ca sa prajesti ceva.Lasa locul dupa tine ca si cum nu ai fi fost niciodata acolo!
Nu cara lucruri inutile, cum ar fi radioul sau carti.
Nu consuma alcool, acesta i-ti va ingreuna deplasarea si i-ti va induce starea de hipotermie mai repede.
Niciodata sa nu lasi pe nimeni in urma ta , REGULA cel mai slab merge primul.
 PRIM AJUTOR si SUPRAVIETUIRE
In caz de dificultate ,(ranire) ,o lege zice asa : DE CAT SA FACI RAU MAI BINE NU FACE NIMIC
Intotdeauna sa ai la tine o mini trusa de prim ajutor cu : aspirina ,algocalmin, spirt sanitar sau rivanol, fasa.
Niste cunostinte despre cum sa pui un picior in imobilizare in caz de ruptura, sau resuscitare ar fi bine sa sti.
 In caz de ratacire este bine sa se urmeze un curs de rau, sau o poteca ce coboara.Nu va panicati ,luati harta si busola, si orientati-va cat de cat. Daca va prinde noaptea mai bine cautati loc de campare si va odihniti pana dimineata, faceti un foc si va relaxati psihic.Analizati de unde a-ti venit si aproximativ unde a-ti putea iesi .Daca credeti ca nu sunteti in stare sa continuati ,sunati la salvamont si dati informatii despre trasau pana in locul cel mai cunoscut de unde v-ati ratacit si despre locul in care va aflati.
Acestea ar fi informatiile minime despre o drumetie.O sa revin si o sa iau in parte fiecare aspect despre ascensiuniile montane. O sa vorbesc pe larg despre pregatire inainte de drumetie, necerarul matreial, prim ajutor,si supravietuire.