Totalul afișărilor de pagină

Supravietuire

Supravieţuirea în teren muntos
Supravieţuirea în munţi presupune tehnici şi proceduri caracteristice. Muntele, aşa cum ştim şi din popor, are legile sale nescrise, pe care dacă nu le respecţi, plăteşti, iar preţul într-o astfel de situaţie poate fi chiar viaţa. Pregătirea  pentru a supravieţui în munţi trebuie să se axeze pe faptul că mediul montan este unul extrem de imprevizibil. Vremea are caracteristici aparte: într-o singură zi, la munte pot cădea mai multe tipuri de precipitaţii (ploaie, burniţă, lapoviţă, ninsoare); temperaturile sunt mult mai scăzute şi precipitaţiile mai abundente decât în alte zone; cu cât este mai mare altitudinea, cu atât mai scăzute temperaturile. De aceea, atunci când este preconizată desfăşurarea unor acţiuni în mediul montan, drumetii trebuie să aibă asupra lor echipament de protecţie împotriva frigului şi a ploii, chiar dacă sunt planificate a se desfăşura vara. O piesă extrem de importantă în mediul montan este sacul de dormit. Un sac de dormit bun îi va oferi drumetului confortul necesar odihnei, precum şi puterea de a o lua de la capăt în ziua următoare. Dacă nu există un sac de dormit, acesta poate fi improvizat din frunze uscate, ace de brad, material de paraşută.
Alte elemente necesare supravieţuirii sunt: o jachetă impermeabilă, un cuţit, chibrituri păstrate într-o pungă pentru a nu se uda, o busolă de calitate, o hartă, o lanternă, raţii pentru situaţii de urgenţă şi mijloace de semnalizare (oglindă, grenade fumigene etc.).
Natura termenului este un alt factor important ce influenţează şansele de supravieţuire ale omului în mediul montan. Diferenţele mari de nivel, terenul accidentat acoperit de vegetaţie deasă, specifice mediului montan, îngreunează mult deplasarea. Deplasarea în mediul montan presupune existenţa permanentă a riscului de accidentare. Entorsele, luxaţiile şi fracturile membrelor sunt cele mai frecvente. De asemenea, observarea şi orientarea sunt mult îngreunate. Acestea pot determina întârzieri în deplasare, precum şi rătăcirea. Lipsa reperelor pentru orientare poate cauza frustrare şi iritare, iar aceste stări negative contribuie la înrăutăţirea situaţiei .  De aceea, pentru a supravieţui în mediul montan, trebuie să se respecte câteva reguli:
  • "Echipează-te corespunzător!": supravieţuirea în munţi necesită echipament corespunzător;
  • "Nu te deplasa pe întuneric!": dacă nu ai mijloace de vedere pe timp de noapte, nu te deplasa pe întuneric deoarece va creşte riscul de accidentare;
  • "Nu îţi construi adăpost pe văi!": aşa cum am mai menţionat, vremea în mediul montan se poate schimba extrem de rapid, iar formarea unor torente în urma precipitaţiilor te poate surprinde;
  • "Deplasează-te pe linia de cotă!": încearcă să stai pe aceeaşi altitudine pentru a-ţi uşura deplasarea.
Orice situaţie de supravieţuire implică procurarea hranei şi a apei. Mediul montan caracteristic zonelor temperate şi tropicale oferă destule oportunităţi de procurare a hranei şi apei. Cu toate acestea, drumetul trebuie să fie precaut atunci când alege o anumită plantă sau un animal pentru a se hrăni. Majoritatea factorilor nocivi dispar o dată cu fierberea sau gătirea lor la foc. Totuşi, există toxine care nu dispar o dată cu fierberea (vezi ciupercile) şi acestea pot pune în pericol viaţa şi sănătatea omului. O plantă consumată de animale nu este un indiciu obligatoriu că ar fi comestibilă şi pentru om. Pentru a fi sigur că hrana este comestibilă, aceasta trebuie gătită foarte bine. Înainte de a o consuma, trebuie să se deguste hrana şi să se aştepte câteva minute pentru a vedea dacă există reacţii adverse, după care poate trece la consumarea acesteia. Apa este de preferat să fie fiartă înainte de a fi consumată.
Regulile şi aspectele precizate anterior nu acoperă toate situaţiile pe care un om le poate întâlni în mediul montan. Ele însă oferă o bază pentru studiu şi lucru practic. Recomandarea utilă tuturor persoanelor este ca înainte de a pleca pe munte să se documenteze asupra aspectelor legate de mediul natural în care vor acţiona. Documentarea trebuie să aibă ca finalitate pregătirea echipamentului, precum şi pregătirea teoretică a pentru a înfrunta mediul natural în care va acţiona.

Ce îţi trebuie pentru a supravieţui în pădure


    Lucruri de care ai nevoie in padure:
  • Fluier cu Busola (acestea sunt vandute pe un colier de franghie care poate fi folosit, in caz de nevoie)
  • Apa, in sticla speciala.
  • Unelte de aprins focul – Chibrituri, Bricheta, Praf de Pusca / Magneziu si Otel, Lupa sau lentila (busola poate contine si o lupa)
  • Vata, sau alt material uscat, usor si inflamabil
  • Oala de metal, pentru fiert apa / gatit mancare
  • Swiss Army Knife
  • Harta a zonei
  • 10 carlige de pescuit si o cantitate buna de linie. Carligele pot ajuta si in alte situatii.
  • 3-4 batoane bogate in proteine
  • Patura izolatoare reflectorizanta
  • Trusa mica de prim ajutor
  • Sticle mici de apa.
    Obiecte Optionale:
  • Tablete de purificare a apei
  • Haine de schimb
  • Trusa avansata de prim ajutor
  • Funie lunga
  • Trusa de cusut

Cum te pregăteşti să supravieţuieşti în pădure


  • Planificati dinainte. Nu va avantati in salbaticie,cercetati zona mai intai. Sunt o multime de resurse prin librarie sau online care va pregatesc pentru astfel de situatii nefericite. Inainte de toata informati-va despre flora si fauna zonei in care va duceti.Informatii despre plantele locale si animale va pot salva viata !De asemenea amintiti-va sa va luati medicamentele sau injectii de care aveti nevoie.
  • Anuntati pe cineva inainte de a porni in astfel de excursii si cat timp aveti de gand sa stati. Prin aceasta cale cineva va realiza daca lipsiti, si va putea in acest fel sa anunte echipele care se ocupa de disparitii si le va putea si informa de unde sa inceapa cautarile. De asemenea nu uitati sa informati persoana respectiva cand va intoarceti din excursie.
  • Fiti pregatit.fiti sigur ca aveti la indemana uneltele de baza precum un cutit o piatra din magneziu(cea mai recomandata pentru aprinderea focului),chibrituri,funie un fluier,oglinda semnalizatoare,etc. Aceste obiecte pot face diferenta intre viata si moarte.Insa trebuie sa si stiti cum sa le folositi. Este recomandat sa invatati modul de folosire intr-un mediu sigur inainte de a va aventura in salbaticie.
  • Telefoanele mobile cu baterii de rezerva sau statiile radio portabile pot fi cea mai buna si rapida modalitate de a fi salvat daca sunteti intr-adevar pierdut sau ranit. Un semnal la telefonul mobil poate fi obtinut de pe un deal sau din varful unui copac.

Cum faci să supravieţuieşti în pădure


  • Nu intrati in panica!Panica este cel mai periculos inamic,intrucat intervine in functionarea normala a gandirii.In momentul in care ati realizat ca v-ati ratacit,primul lucru care ar trebuie sa il faceti este acela de a va opri,inspirati adanc si ramaneti calm.Chiar daca suntei atarnat cu capul in jos si cu un picior rupt iar sub dumneavoastra se afla o rapa de 2000 metri adancime, amintitiva ca au existat oameni care au supravietuit si din situatia asta.
  • Ramenti nemiscat si uitati-va in jur cu atentie.Oriunde v-ati afla,locul acesta va deveni punctul zero(point zero) si va trebuie sa gasiti o modalitate de a marca acest loc utilizand ceva vizibil de la distanta.
  • Stand intr-un loc nu va mariti numai sansele de a fi gasit de cineva ci si abilitatea de a supravietui mai mult, prin reducerea de energie consumata de catre corpuil dumneavoastra.
  • Marcati si semnalizati locatia dumneavoastra pentru a mari sansele de a fi gasit.Faceti zgomot fluierand tipand cantand sau lovind pietre.Daca aveti posibilitatea marcati pozitia dumneavoastra in asa fel incat sa fie vizibila din aer.Daca sunteti pierdut in munti faceti un triunghi mare din crengi sau ramuri de copac..daca sunteti in desert faceti un triunghi mare in nisip,iar daca sunteti intr-o padure incercati sa puneti pe foc materiale umede, intrucat acestea degaja mult fum.
  • Incepeti sa explorati zona cautand un adapost apa ,avand grija sa marcati locurile prin care treceti si intotdeauna sa stiti sa va intoarceti la locul de unde ati plecat(punctul zero).
  • Gasiti sau creati un adapost.Fara un adapost adecvat veti fi direct expus la diverse pericole cauzate de vreme si nu numai(hipotermie etc ).Daca nu sunteti imbracati pentru clima respectiva gasirea unui adapost este lucru cel mai important.Din fericire copacii sunt plini cu unelte si resurce atat pentru crearea unui adapsot cat si pentru aprinderea focului(pentru caldura sau pentru a atragge atentia).Folositi crengi verzi pentru acoperit si asigurativa ca e stabil.De asemenea pesterile sunt un loc bun pentru adapost insa asigurati0va inaitne ca nu sunt locuite de ursi serpi sau alte animale neprietenoase
  • Gasiti o sursa de apa potabila.Intr-o situatie de acest fel puteti rezista maxim 3 zile fara apa,insa pe la sfarsitul celei de a doua zi efectele deshidratarii se vor simti din ce in ce mai accentuat. Cea mai buna sursa de apa este izvorul, insa sunt putine sanse sa gasiti unu.Alte surse de apa pot fi parauri,suvoiuri sau folositi obiecte pentru a capta roua sau ploaia(cum ar fi frunzele).
  • Faceti focul si asigurativa ca aveti destule lemne uscate pentru a rezista toata noaptea.Cand focul este destul de mare puteti folositi si lemne ude sau crengi verzi pentru a va semnaliza pozitia.Insa amintiti-va ca focul mic este mai usor de itnretinut decat un foc mare intrucat necesita mai putine lemne.
  • Gasiti surse de mancare.Fiti siguri ca sursa de mancare nu e otravitoare inainte sa o consumati