Vf. Varatec (1357m)
Odata cu prima nisnsoare am profitat si eu de ocazie si am ales sa fac o tura de iarna pe varful Varatec impreuna cu varul meu Marius F.
Ne-am deplasat cu masina din Baita (MM) , Baia Mare, Targu Lapus pana in localitatea Baiut de unde este accesul spre varful Varatec. Am avut noroc ca era o urma de ATV pe drumul de urcare si ne-am putut deplasa cu masina (de teren) pana intr-o zona miniera ,abandonata desigur. Localitatea Baiut este cunoscuta deasemenea ca fosta exploatare miniera. Acuma doar ruinele au ramas iar ocupatia de baza este exploatarea paduriilor.
Am lasat masina in acea zona si am luat-o pe jos pe un drum forestier destul de bun. Zapada era excelenta, putin inghetata si nu prea mare , aprox. 40cm. Peisajul oferit de natura a fost excelent pentru poze, copacii erau plinii de zapada, brazii erau supraincarcati deasemenea.
Am vazut si urme de urs chiar langa drum, o portiune de langa niste copaci fiind rascolita , probabil a cautat mancare. Oricum ma bucur ca nu ne-am intalnit cu Dansul.
De pe varf am putut admira un peisaj extraordinar, de apus de Soare, deoarece era partial innorat iar noi nu prea am calculat timpul necesar pentru urcare si coborare. Oricum eram dotati cu lanterne. Ma asteptam ca pe varf sa fie zapada mai mare , dar nu a fost decat cu vre-o 10 cm mai mare decat la poale.
Am facut cateva poze si un pic de pauza si ne-am intors spre masina, deoarece era cam tarziu. Si asa ne-a prins noaptea pe cand am ajuns la masina.
Este un varf frumos, pacat ca ii este stricat aspectul de vreo 5 stalpi de telefonie mobila. La N-E fata de varf se afla localitatea Botiza de unde se mai poate urca spre Varatec, Iar la S se poate observa localitatea Baiut.
Varful Varatec este o poiana imensa inconjurata de brazi inalti.
Cateva poze din zona si de pe varf.
Exploatare miniera parasita
Noi 2, Yo cu Marius
Brazi innzapeziti
Mai multi brazi innzapeziti
Apus de Soare
Varful Varatec
Vedere spre Botiza
Totalul afișărilor de pagină
sâmbătă, 25 decembrie 2010
marți, 7 decembrie 2010
Drumetie de 1 Decembrie
Tură din Baiţa (MM) , Luna (Negreşti SM) , Pietroasa şi iar în Băiţa.
GER, PLOAIE ,LAPOVIŢĂ ŞI NINSOARE, cam aşa a fost drumeţia pe care am făcut-o împreună cu marele montaniard Mircea.
Am pornit dimineaţa pe la 9h spre valea Limpedea. Era destul de rece , spre 0 grade C , nici nu ne-am gândit că nu o să ningă deoarece era şi înnorat. Totul a fost frumos , ne-am deplasat spre locaţia numită Lomaş, aproximativ 3 km din capătul satului Băiţa, de unde începe să urce un drum forestier alăturea cu valea Limpedea. Această vale are cam 6 km ,până pe hotar cu Negreşti Oaş(SM). O vale superb de ...lungă (se exploatează pădurea). Noroc că a fost rece şi era un pic îngheţat noroiul pe această vale. După vre-o oră de mers pe jos , am ajuns pe hotar cu Negreştiul. Bătea vântul destul de bine maiales ca e la o altitudinde de vreo 700m. Aici defapt este o şa ,iar hotarul se află pe creasta dealului. Pe aici se merge de sărbătoarea Sfânta Maria la mănăstirea Bixad. De pe şa am luat-o la vale pe un pârâu ,deoarece drumul la spălat apa. În cele din urmă am ajuns şi la un drum mai bun , forestier desigur, pe care l-am şi urmat. Din când în când se ivea câte o poieniţă , iar pe măsură ce coboream tot mai mari poieni. Au ieşit nişte poze frumoase. Pot zice că este o vale frumoasă de mers chiar şi cu bicicleta la o tură.
Ce să vezi ,la un moment dat, o Pensiune, tocmai în "fundul" pădurii. A vrut şi respectivul să facă ceva dar nu prea ma impresionat. Am continuat până la cariera de piatră de pe valea Brada. Aici drumul se bifurcă . O parte o ia spre Luna Şes, iar cealaltă spre localitatea Luna. Noi spre Luna Şes am "virat-o", pe un drum în construcţie, cu digurii pe marginea văii şi betoane de parcă s-ar face ceva staţiune în zonă. S-au poate întradevăr ceva va fi. De aici a început să "pic pic" picure , desigur că nu ne-am prea stresat. Ei că pe când am ajuns la Luna Şes a început o ploaie de nu am ştiut pe unde să ne ascundem. Am găsit vre-o câţiva brazi în curte la vechea cabană Luna acuma părăsită ,sub care ne-am adăpostit , pentru a mânca ceva ce aveam prin ruxaci.
Foarte frumoase aceste locurii , cu poienii imense şi cabane în dezvoltare. Poate va fi ceva staţiune mai târziu.
După masă , am luat-o la deal spre vârful Pietroasa. Ploaia nici gând să se lase, ba mai tare ploua. Am luat perelinele şi dăi la deal. A început iar să bată vântul foarte puternic ,un sunet de parcă veanea trenul.
Am urmat marcajul turistic cu cruce albastră spre vârf pe o potecă. De pe potecă am luat-o iar pe un drum forestier , deoarece pe acolo ne indica si maracajul , câteva serpentine şi iată-ne ajunşi iar pe poteca ce î-ţi dădea impresia că nu mai ai prea mult pănă pe vărf. Sau cel puţin aşa credeam noi. Nu ştiu din ce cauze a început să mă doară genunchiul , ceea ce pe mine niciodată nu ma durut. Asta a fost un chin mai greu decât ploaia şi lapoviţa ce cădea. De ce urcam tot mai tare bătea şi vântul. Pe urmă tot ce a mai lipsit a fost CEAŢA, care n-a întărzait să apară . Am ajuns chiar sub vârful Pietroasa la vre-o 200m şi nu ne-am dat seama unde suntem din cauza ceţii. Aveam de toate, ceaţă , lapoviţă şi un pic de ninsoare, vânt şi pe deasupra mă durea genunchiul de abia păşeam. Se făcuse ora 15:30 şi deabea ajunsesem sub vârf. Până acasă mai era drum lung , aproape încă pe atâta cât am mers. De aici în colo nu mai era problemă deoarece cunoşteam traseul, coborând pe un drum forstier pe valea Paltinului în jos, ne-a sprins şi noaptea la un moment dat , aşa ca să le avem pe toate. Asta deja nu mai ara o problemă deoarece aveam lanterne.
Oricum a fost o tură de senzaţie cu de toate ca la munte. Chiar ziceam că aşa vreme urâtă nu am mai prins de mult prin pădure.
Poze de pe traseu:
Cabanele de la Luna Şes
Sub Vf. Pietroasa
Yo Dan
Mircea F.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)